Nutidens stjärnor vs legenderna. Vem vinner?

Innan sommarens VM förväntade sig de flesta att Sverige skulle slås ut redan i gruppspel. Som tur var kunde landslaget trotsa alla odds och gå ända till kvartsfinal, där England tyvärr kammade hem en vinst med 2 – 0. Många länder presterade inte i närheten av lika bra som Sverige. Faktum är att vissa av de favorittippade länderna blev en riktig besvikelse. Innan turneringens början trodde många att Tyskland eller Brasilien skulle ta hem bucklan, men båda länderna åkte ut i ett tidigt skede. Till allas förvåning, och till stor besvikelse för många som valt att betta på fotboll, gick Tyskland inte ens vidare från gruppspel. Brasilien skötte sig lite bättre, men slogs ut i kvartsfinal när Belgien vann med 2 – 1.

Förväntningarna på Sverige var inte särskilt höga, men redan under den första matchen visade de blågula spelarna vad de går för. Öppningsmatchen mot Sydkorea avgjordes av en straffspark, som Andreas Granqvist tilldelades efter en VAR-granskning. Slutresultatet blev 1 – 0, för det asiatiska laget lyckades bara göra fem skott på mål och inget av dem hittade nätet. Efter Sydkorea väntade en match mot de dåvarande världsmästarna Tyskland. Som väntat lyckades tyskarna dominera matchen, men Sverige fick ändå in ett mål i slutet av första halvlek. Till sist vann Tyskland med 2 – 1, efter att Toni Kroos gjort mål i 95:e minuten. Förlusten var förstås bitter, men svenskarna hade ändå goda chanser att gå vidare.

Några dagar senare blev mötet med Mexiko den bekräftelse vi alla väntat på. Efter en vinst med 3 – 0 var platsen i åttondelsfinal given. Matchen mot Schweiz, som kommit tvåa i grupp E, bjöd på mer av samma vara. Motståndarna hade större bollinnehav och var mer aggressiva, men Sverige hade tur och bollen hittade så småningom mål. Efter en vinst med 1 – 0 gick laget vidare till kvartsfinal, där England tyvärr vann med 2 – 0.

Det är ingen hemlighet att det svenska landslaget inte har samma individuella stjärnglans som tidigare generationer. När det gäller resultat vinner däremot de nuvarande spelarna stort. I vår infografik jämför vi landslaget med några av Sveriges bästa spelare genom tiderna. Spana in den!